Average Questions of Quantitative Aptitude ( Maths) for Competitive Exams. Topic wise Average question and answer with solution from the previous year exam question paper of SSC CGL, CPO, CHSL, RRB, bank. Practice Set is useful for upcoming NRA CET, UPSSSC PET and other Govt jobs examinations.

### Basic Average Questions

**Q1.** Average runs scored by 11 players of a cricket team is 23 runs. If the first player scored 113 runs. Find the average runs of the remaining players.

1) 8 Runs

2) 12 Runs

3) 14 Runs

4) 27 Runs

###### Show Answer

**Ans :**

**3) 14 Runs**

Total Run scored = 11×23 =253

Run of First player = 113

Run by rest players = 253-113 = 140

Average = 140/10 = 14

**Q2.** The average weight of 15 oarsmen in a boat is increased by 1.6 kg when one of the crew, who weighs 42 kg, is replaced by a new man. Find the weight of the new man (in kg).

1) 67

2) 65

3) 66

4) 43

###### Show Answer

**Ans :**

**3) 66**

Weight of new oarsman

= (42 + 15 × 1.6) kg

= (42 + 24) kg = 66 kg

**Q3. **The average marks of 50 students in a class is 72. The average marks of boys and girls in that subject are 70 and 75 respectively. The number of boys in the class is

1) 20

2) 35

3) 25

4) 30

###### Show Answer

**Ans :**

**4) 30**

Let number of Boys = x

Number of Girls = 50 -x

x × 70 + (50 − x) × 75 = 50 × 72

⇒ 70x + 3750 − 75x = 3600

⇒ 3750 − 5x = 3600

⇒ 5x = 3750 − 3600 = 150

⇒ x=30

**Q4. **The average weight of 8 persons increases by 2.5 kg when a new person comes in place of one of them weighing 65 kg. The weight of the new person is

1) 84 Kg

2) 85 Kg

3) 76 Kg

4) 76.5 Kg

###### Show Answer

**Ans :**

**2) 85 Kg**

Weight of new person

= (65 + 8 × 2.5) kg

= (65 + 20) kg = 85 kg

**Q5.** Six friends have an average height of 167 cm. A boy with height 162 cm leaves the group. Find the new average height.

1) 168 cm

2) 166 cm

3) 169 cm

4) 167 cm

###### Show Answer

**Ans :**

**1) 168 cm**

Total height of 5 friends = (6 × 167 − 162) cm= (1002 − 162) cm = 840 cm

Required average = 840/5 = 168 cm

**Q6.** The average of 1, 3, 5, 7, 9, 11, ………… to 25 terms is

1) 125

2) 25

3) 625

4) 50

###### Show Answer

**Ans :**

**2) 25**

The average of first n odd natural number is n

**Q7. **The average of some natural numbers is 15. If 30 is added to first number and 5 is subtracted from the last number the average becomes 17.5 then the number of natural number is

1) 15

2) 30

3) 20

4) 10** **

###### Show Answer

**Ans :**4) 10Let there are x natural numbers

Sum = 15 x

15x + 30 − 5 = x × 17.5

⇒ 17.5x − 15x = 25

⇒ 2.5x = 25

⇒ x = 10

**Q8.** There are 100 students in 3 sections A, B and C of a class. The average marks of all the 3 sections were 84. The average of B and C was 87.5 and the average marks of A is 70. The number of students in Section A was

1) 30

2) 35

3) 20

4) 25

###### Show Answer

**Ans :**

**3) 20**

If the number of students in section A be x.

Therefore, the number of students in sections B and C will be = (100 − x )

Now we have

x × 70 + (100 − x) × 87.5 = 84 × 100

⇒ 70x + 87.5 × 100 − 87.5 x = 8400

⇒ 8750 − 17.5x = 8400

⇒ 17.5x = 8750 − 8400 = 350

⇒ x = 20

**Q9. **The average of all the numbers between 6 and 50 which are divisible by 5 is

1) 27.5

2) 30

3) 28.5

4) 22

###### Show Answer

**Ans :**

**1) 27.5**

Numbers are: 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45

Sum of numbers = 220

Total number = 8

Average = 220/8 = 27.5

**Q10.** The average of 20 numbers is 15 and the average of first five is 12. The average of the rest is

1) 16

2) 15

3) 14

4) 13

###### Show Answer

**Ans :**

**1) 16**

Let the average of remaining 15 numbers are x

20 × 15 = 5 × 12 + 15x

⇒ 15x = 300 − 60 = 240

⇒ x = 240/15=16

**Q11.** The average of 8 numbers is 27. If each of the numbers is multiplied by 8, find the average of new set of numbers.

1) 1128

2) 938

3) 316

4) 216

###### Show Answer

**Ans :**

**4) 216**

Average gets multiplied by 8.

Required average = 8 × 27 = 216

**Q.12:** 4 boys and 3 girls spent `120 on the average, of which the boys spent`

150 on the average. Then the average amount spent by the girls is :

a) ₹ 80

b) ₹ 60

c) ₹ 90

d) ₹ 100

###### Show Answer

**Ans : a) ₹ 80**

Total expenditure = 120 × 7 =

`840 `

`Total expenditure of 4 boys = 150 × 4 =`

600Total expenditure of 3 girls = 840 − 600 = `240

Average expenditure of Girls = 240/3 =80

**Q.13:** The mean of 9 observations is 16. One more observation is included and the new mean becomes 17. The 10th observation is :

a) 9

b) 16

c) 26

d) 30

###### Show Answer

**Ans : c) 26**

Tenth observation = Mean of ten observations – Mean of nine observations

= 10 × 17 − 16 × 9

= 170 − 144 = 26

**Q.14:** 12 kg of rice costing ₹ `30 per kg is mixed with 8 kg of rice costing`

₹ 40 per kg. The average per kg price of mixed rice is :

a) ₹ 38

b) ₹ 37

c) ₹ 35

d) ₹ 34

###### Show Answer

**Ans : d) ₹ 34**

=

`(12 × 30 + 8 × 40) =`

680Average per kg price = 680 /20 = 34

**Q.15:** The average of 30 results is 20 and the average of other 20 results is 30. What is the average of all the results?

a) 24

b) 48

c) 25

d) 50

###### Show Answer

**Ans : a) 24**

Total = 20×30 + 20×30 = 1200

Average = 1200/50 = 24

**Q.16:** The average of the marks obtained in an examination by 8 students was 51 and by 9 other students were 68. The average marks of all 17 students were :

a) 59

b) 59.5

c) 60

d) 60.5

###### Show Answer

**Ans : c) 60**

Sum of total marks = 8×51 + 9×68 = 408 + 612 = 1020

Total Students = 8+9 =17

Average = 1020/17 = 60

### To Find nth Number When Average of First ‘p’ and Last ‘q’ Numbers are Given

**Q.17:** Out of four numbers the average of the first three is 16 and that of the last three is 15. If the last number is 20 then the first number is ?

a) 23

b) 25

c) 28

d) 21

###### Show Answer

**Ans : a) 23**

Let number are a, b, c, and 20

a + b + c = 16 × 3 = 48 -> (1)

b + c + 20 = 15 × 3 = 45 ->(2)

(1) – (2) = a – 20 = 48 -45 = 3

=> a = 23

**Q.18: **The average of 13 results is 70. The average of first seven is 65 and that of the last seven is 75, the seventh result is :

a) 67

b) 70

c) 68

d) 70.5

###### Show Answer

**Ans : b) 70**

Seventh Result is = (65 × 7) + (7 × 75) − (13 × 70)

= 455 + 525 – 910

= 980 – 910 = 70

**Q.19:** The average of 12 numbers is 15 and the average of the first two is 14. What is the average of the rest?

a) 15

b) 15.2

c) 14

d) 14.5

###### Show Answer

**Ans : b) 15.2**

Sum of remaining 10 numbers = (12 × 15) − (2 × 14) = 180 − 28 = 152

Average = 152/10 = 15.2

**Q.20:** Out of four numbers, the average of the first three is 18 and that of the last three is 16. If the last number is 19, the first is :

a) 19

b) 18

c) 20

d) 25

###### Show Answer

**Ans : d) 25**

a + b + c = 18 × 3 = 54 (1)

b+ c + 19 = 16 × 3 = 48 (2)

(1) – (2) = a-19 =6 => a = 6+19 = 25

**Q.21: **The average of three numbers is 135. The largest number is 195 and the difference between the other two is 20. The smallest number is :

a) 65

b) 105

c) 95

d) 115

###### Show Answer

**Ans : c) 95**

Let Smallest number is a, other number is a+20

a + (a +20) + 195 = 135 x3 = 405

=> 2a = 405 -215 = 190, => a = 95

**Q.22:** The average of eight successive numbers is 6.5. The average of the smallest and the greatest numbers among them will be :

a) 4

b) 6.5

c) 7.5

d) 9

###### Show Answer

**Ans : b) 6.5**

x +(x+1)+(x+2)+(x+3)+(x+4)+(x+5)+(x+6)+(x+7) = 6.5 x8

=> 8x +28 =52, => x = 3

smallest and the greatest numbers are = 3 and 10

Average = 13/2 = 6.5

### Average of Consecutive Even, Odd and Prime Numbers

**Q.23**: The average of five consecutive positive integers is n. If the next two integers are also included, then the average of all these integers will :

a) Increased by 1.5

b) Increased by 1

c) Remain the same

d) Increase by 2

###### Show Answer

**Ans : b) Increased by 1**

Average of five consecutive numbers =

New average after adding two numbers =

Difference in average = (a+3)-(a+2) = 1

**Q.24:** The average of the first nine integral multiples of 3 is :

a) 12

b) 15

c) 18

d) 21

###### Show Answer

**Ans : b) 15**

Numbers are => 3(1+2+3+….+9)

Sum =

Average = 135/9 = 15

**Q.25: **The average of odd numbers up to 100 is :

a) 49

b) 49.5

c) 50

d) 50.5

###### Show Answer

**Ans : c) 50**

Number of odd number up to 100 are 50

Therefore Average is 50

**Q. 26: **The average of nine consecutive odd numbers is 53. The least odd number is :

a) 22

b) 27

c) 35

d) 45

###### Show Answer

**Ans : d) 45**

Sum of nine consecutive odd numbers = a+(a+2)+(a+4)+(a+6)+(a+8)+(a+10)+(a+12)+(a+14) +(a+16)= 9 x53

=> 9a +72 = 477, => 9a = 405 => a = 45

### Average Monthly Income : Questions for Competitive Exams

**Q.26: **The average expenditure of a man for the first five months is `1200 and for the next seven months is`

₹ 1300. If he saves ₹ 2900 in that year, his monthly average income is :

a) ₹ 1400

b ₹ 1500

c) ₹ 1600

d) ₹ 1700

###### Show Answer

**Ans : b) ₹ 1500**

Annual Expenditure = (5×1200 +7×1300) =15100

Annual Income = 15100 + 2900 = 18000

Average Monthly Income = 18000/12 = 1500

**Q.27:** The average salary of all the workers in a workshop is ₹ `8000. The average salary of 7 technicians is`

₹ 12,000 and the average salary of the rest is ₹ 6000. The total number of workers in the workshop is :

a) 20

b) 21

c) 22

d) 23

###### Show Answer

**Ans : b) 21**

Let total workers are A.

7 x 12000 + (A-7) x 6000 = 8000 A

=> 84000 + 6000 A – 42000 = 8000 A

=> 2000 A = 42000

=>A = 21

Average (Maths) Questions for Competitive Exams

### Twice, Thrice, One-Third, etc., of Numbers.

**Q.28:** Of the three numbers, the first is 4 times the second and 3 times the third. If the average of all the three numbers is 95, what is the third number?

a) 57

b) 76

c) 130

d) 60

###### Show Answer

**Ans : d) 60**

Third number A, First Number 3A, Second number = 3A/4

3A + 3A/4 + A = 3×95 = 285

=> 19 A = 285×4, => A = 60

**Q. 29:** Of the three numbers, the first number is twice the second and the second is thrice the third number. If the average of these 3 numbers is 20, then the sum of the largest and the smallest numbers is :

a) 24

b) 42

c) 54

d) 60

###### Show Answer

**Ans b) 42**

Third number – A, Second = 3A, First number 6A

6A +3A+A = 3×20 =60,

=> 10A = 60 => A = 6

Sum of the largest and the smallest numbers is = 6A+A = 7A = 7×6 = 42

**Q. 30:** Of the three numbers, the first is twice the second and the second is twice the third. The average of three numbers is 21. The smallest of the three numbers is :

a) 6

b) 9

c) 12

d) 18

###### Show Answer

**Ans : b) 9**

Third number =A, Second 2A, First 4A

A+2A+4A = 21 x 3 = 63

7A = 63 => A =9

Average Questions with solutions for Competitive Exams

### Correct Average for mistake done earlier

**Q.31:** The average marks of a class of 35 children is 35. The marks of one of the students, who got 35, was incorrectly entered as 65. What is the correct average of the class?

a) 34.14

b) 28.20

c) 42.21

d) 38.14

###### Show Answer

**Ans : a) 34.14**

Total incorrect Marks = 35×35 = 1225

Incorrectly added : 65-35 = 30

Total Correct marks = 1225-30 =1195

Correct Average 1195/35 =34.14

**Q.32:** The average marks secured by 36 students were 52. But it was discovered that an item 64 was misread as 46. What is the correct mean of marks?

a) 52.0

b) 52.5

c) 53.0

d) 53.5

###### Show Answer

**Ans : b) 52.5**

Difference of correct and incorrect marks = 64 − 46 = 18

∴ Correct mean = 52 + 18/36 = 52.5

### Cricket Based : Average Questions for Competitive Exams

**Q.33:** A batsman makes a score of 87 runs in the 17th innings and thus increases his average by 3. Find his average after 17th innings.

a) 33

b) 39

c) 84

d) 90

###### Show Answer

**Ans : b) 39**

Average runs in 16 innings = 87 − 17 × 3 = 87 − 51 = 36

∴ Required average = 36 + 3 = 39 runs

**Q.34:** The average run of a player is 32 out of 10 innings. How many runs must he make in the next innings so as to increase his average by 6?

a) 6

b) 38

c) 40

d) 98

###### Show Answer

**Ans : d) 98**

Let he score A run in next inning

10 × 32 + A = 11 × 38

⇒ 320 + A = 418

**Q. 35:** The batting average for 30 innings of a cricket player is 40 runs. His highest score exceeds his lowest score by 100 runs. If these two innings are not included, the average of the remaining 28 innings is 38 runs. The lowest score of the player is :

a) 12

b) 15

c) 18

d) 20

###### Show Answer

**Ans : c) 18**

Let lowest score is A

Highest = A+100

28×38+A+(A+100) = 30×40

1064+2A+100=1200

A= 18

**Q. 36:** The bowling average of a cricketer was 12.4. He improves his bowling average by 0.2 points when he takes 5 wickets for 26 runs in his last match. The number of wickets taken by him before the last match was :

a) 125

b) 150

c) 175

d) 200

###### Show Answer

**Ans : c) 175**

Let wicket taken before last match = A

⇒ 12.4A+ 26 = 12.2A + 61

⇒ 0.2A = 61 − 26 = 35

⇒ A = 175

Average MCQ Questions for Competitive Exams

### Finding the Missing Number and Change of Average

**Q. 37: **Average weight of 25 students of a class is 50 kg. If the weight of the class teacher is included, the average is increased by 1 kg. The weight of the teacher is :

a) 74 kg

b) 75 kg

c) 76 kg

d) 77 kg

###### Show Answer

**Ans : c) 76 kg**

Weight of the teacher = 50 + 26 × 1 = 76 kg

**Q.38:** The average of five numbers is 7. When three new numbers are included, the average of the eight numbers becomes 8.5. The average of three new numbers is :

a) 9

b) 10.5

c) 11

d) 11.5

###### Show Answer

**Ans : c) 11**

Sum of the three new numbers = 8 × 8.5 – 5 × 7 = 68 − 35 = 33

Average = 33/3 =11

### Determining the Average Age : Average Questions for Competitive Exams

**Q.38: **The average age of a mother and her six children is 12 years, which is reduced by 5 years if the age of the mother is excluded. The age of the mother (in years) is :

a) 40

b) 42

c) 48

d) 50

###### Show Answer

**Ans : b) 42**

Mother + 6 children ⇒ 12 × 7 = 84 years

6 children ⇒ 6 × 7 = 42 years

∴ Mother’s age ⇒ 84 − 42 = 42 years

**Q.39: **The average age of a mother and her six children is 12 years, which is reduced by 5 years if the age of the mother is excluded. The age of the mother (in years) is :

a) 40

b) 42

c) 48

d) 50

###### Show Answer

**Ans : b) 42**

Mother + 6 children ⇒ 12 × 7 = 84 years

6 children ⇒ 6 × 7 = 42 years

∴ Mother’s age ⇒ 84 − 42 = 42 years

**Q.40:** The average age of a husband and his wife was 23 years at the time of their marriage. After five years they have a one year old child. The average age of the family now is

a) 19 years

b) 23 years

c) 29.3 years

d) 28.5 years

###### Show Answer

**Ans : a) 19 years**

Total present age of family = (2 × 23 + 2 × 5 + 1) = (46 +10+1) = 57

Average = 57/3 = 19

**Q.41:** Three years ago the average age of a family of 5 members was 17 years. A baby having been born, the average age of the family remains the same today. The age of the baby today is :

a) 1 year

b) 2 years

c) 3 years

d) 1.5 years

###### Show Answer

**Ans : b) 2 years**

Total age of 5 members 3 years ago = 17 × 5 = 85 years

Their total present age = 85 + 3 × 5 = 100 years

Total present age of 6 members = 17 × 6 = 102 years

Present age of child = 102 − 100 = 2 years

**Q.42: **A person travels by car from city A to city B at an average speed of 63 Km/h and returns at an average speed of 42 Km/h. His average speed for the whole journey?

a) 52.5 Km/h

b) 55.4 Km/h

c) 48.5 Km/h

d) 50.4 Km/h

###### Show Answer

**Ans : d) 50.4 Km/h**

If the distance covered is the same, then the average speed=

Average Speed = =50.4 Km/h

Thanks for attempt Average Questions for Competitive Exams.

**The Average Questions for Competitive Exams in Hindi – Click here **

- Power, Indices and Surds Questions for Competitive Exams – NRA STUDY
- Simplification Questions for Competitive Exams – NRA STUDY
- LCM and HCF Questions for Competitive Exams – NRA STUDY
- Number System MCQ Questions for Competitive Exams – NRA STUDY

## Leave a Reply